Alina Negru

Arhitect

BIOGRAFIE

Alina este o arhitectă care cercetează practicile constructive cu pământ în cadrul doctoratului coordonat de prof. dr. Otilia Hedeșan, în domeniul antropologiei. După ce s-a specializat în Arhitecturi din pământ, culturi constructive și dezvoltare durabilă în cadrul Catedrei UNESCO CRAterre-ENSAG, Alina s-a  implicat în mai multe inițiative de identificare și promovare a resurselor locale existente și a rolului acestora în dezvoltarea durabilă a Banatului rural, atât împreună cu echipa de cercetare RheA, cât și cu asociația culturală REcult.

Din 2015 a străbătut  satele bănățene pentru a documenta arhitectura rurală din pământ, demarând ulterior, împreună cu Ioana Dorobațu-Gordon și Alessandro Serra, proiectul Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat, sub forma unei campanii de conștientizare a potențialului acestui tip de locuire și construire.

Alina  face parte, de asemenea, din colectivul transfrontalier (România, Ungaria, Serbia) de organizare a festivalui central și est-european Regio Earth.  Acesta este  un festival itinerant, despre arhitectură, design și artă cu pământ. Prima ediție a avut loc în muzeul în aer liber din Oszkó, Ungaria, în 2017. Ediția a doua, din România, a avut loc la Buzad și a lăsat comunității un pavilion expozițional de tehnici constructive locale cu rol educativ, un cuptor comunitar și o tencuială decorativă pe prispa vechii școli din sat, devenită un spațiu muzeal alternativ. O componentă importantă a acestui festival este cea de formare a profesioniștilor în practicile constructive cu pământ.