Casa din pământ bătut

ProprietarVasile Oprișan
LocațieGrăniceri, Giera, Timiș
Anul de fabricație
Tags,

Despre Grăniceri

Nădlac Grăniceri este un sat în judeţul Timiş, comuna Giera (Banat)

Localizare. Localitate de frontieră, se situează în extremitatea de sud-vest a judeţului Timiş, la graniţa cu Serbia, pe malul stâng al râului Timiş. Este străbătut de drumul naţional DN59B Cărpiniş – Deta. Se învecinează la nord cu satul Cruceni, la nord-est cu Gad, la sud-est cu Toager, iar la vest este mărginit de graniţa de stat.

Istorie. Este unul dintre cele mai vechi sate din Banat, prima sa atestare documentară datând din 1256. Numele său vechi este Ciavoş şi în Evul Mediu a fost proprietate a familiei de Cenad. La 1717 avea 15 case şi aparţinea de districtul Ciacova şi era locuită de valahi. Pe harta lui Mercy apare cu numele Csavosch.

La sfârşitul secolului XVIII, în timpul marilor colonizări care au loc în Banat, românii şi sârbii din Ciavoş sunt împrăştiaţi prin satele din Banat şi sunt înlocuiţi cu colonişti germani şi maghiari. În secolul XIX compoziţia etnică a localităţii era germano-maghiară-sârbească. Satul s-a numit Ciavoş (Csávos în maghiară şi Tschawosch în germană) până în perioada comunistă, când i-a fost schimbat numele în Grănicerii. Schimbarea a fost făcută prin Decretul 799 din 1964.

Bibliografie. 

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 – 2002

Sursă: Enciclopedia României

Proiectului de recuperare

Despre proprietar

arhitect Vasile Oprișan