Povestea noastră

Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat

Proiectul cultural “Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat” se înscrie într-o inițiativă amplă de valorificare a arhitecturii tradiționale din pământ și își propune, printr-o abordare interdisciplinară, să inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra unui patrimoniu existent și răspândit pe tot teritoriul României.

Proiectul cuprinde patru etape: 

  • DIALOG CU COMUNITATEA Martie-august 2018 Cercetăm și documentam patrimoniul material și imaterial din pământ; filmam marturii legate de arhitectura traditionala din pamant. Căutăm meșteri locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele din pământ în Banat. Concepem trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu și marcăm obiectivele cu placute QR. Vom construi un pavilion multifuncțional pentru comunitate, în satul Buzad, comuna Bogda.
  •  INTERVENȚIE ÎN COMUNITATE 27 – 31 August 2018 Organizăm Festivalul Internațional de Pământ, REGIO EARTH Romania, care este coordonat de specialiști în pământ din România, Italia, Franța, Ungaria, Serbia etc. În cadrul atelierelor acestui festival se va realiza o tencuială decorativă cu rol de pictură murală pe fațada unei case din pământ, se vor experimenta diverse tehnici tradiționale și se va construi un cuptor de copt pâinea în pavilionul comunitar din satul Buzad. Locatia: The Village, Buzad – Essential Experience 
  • PROMOVAREA COMUNITĂȚII 1-2 septembrie 2018: ELECTRORUGA de Buzad Organizator: Essential Experience Festivalul rural ELECTRORUGA de Buzad propune concerte, vizite ghidate ale zonei și ale caselor traditionale, care își deschid porțile vizitatorilor, ale intervențiilor din cadrul Festivalului REGIO EARTH și o alee a artelor și meseriilor, respectiv a produselor locale. 
  • DISEMINAREA INFORMATIEI Septembrie – Decembrie 2018 Vom organiza intalniri, discutii, proiectii de film, pe baza materialelor audio-vizuale rezultate din etapele anterioare, in comunitatile implicate in proiect si in alte zone rurale unde exista arhitectura din pamant, in scopul promovarii potentialului casele din pamant si al traditiilor constructive locale.

Misiune

Proiectul cultural promovează potențialul caselor din pământ bănățene, ca patrimoniu material și imaterial, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Acesta se desfășoară sub forma unei campanii de conștientizare și include documentarea, practicarea și transmiterea unor tehnici constructive locale cu pământ pe cale de dispariție, pentru ca astfel o parte cât mai mare din populatie să fie capabilă și dornică să își întrețină casele din pământ din zona rurală.

Timișoara, Romania

9 Martie 2016

3 Filme

2 Reportaje

3 Clipuri

7 Case

7 Oameni

2 Expositii

5 Ateliere

PROIECT CO-FINANȚAT DE

DESFĂȘURAT SUB EGIDA

PARTENERI