Casa din pământ bătut

Proprietar
LocațieCruceni, Timiș
Anul de fabricație
Tags

Despre Cruceni

Stanciova (în limba maghiară: Temeskeresztes) este un sat în judeţul Timiş, comuna Foeni.

Localizare. Cruceni este o localitate de graniţă, situată la mică distanţă de graniţa dintre România şi Serbia. Cruceni se situează la mică distanţă de râul Timiş, într-o zonă cu grad ridicat de risc de inundaţie.

Istorie. Pe teritoriul satului a fost descoperit un cimitir de înhumaţie din Epoca bronzului, în care au fost găsite mai multe obiecte decorate. Numele satului este legat de aşa-zisul “locul crucii”, unde era amplasat vechiul sat şi de unde numele de Cruceni. Localitatea a fost colonizată de germani (şvabi) la 1722, anul primei atestări documentare.

Aşezarea a fost proiectată după metodele austriece ale satelor de colonişti din Banat, cu străzi drepte şi perpendiculare. La 1780 s-a zidit prima biserică, romano-catolică. Cea nouă a fost construită în 1914. După instaurarea dualismului austro-ungar în 1868, la Cruceni încep să vină primele familii de unguri, cultivatori de tutun. Se instalează atunci 75 de familii cărora li se distribuie câte un lot de teren cu câte 1 jugăr de teren intravilan şi 7 iugăre de teren arabil.

Spre sfârşitul secolului XIX satul devine majoritar unguresc, iar germanii se retrag în alte localităţi. La 1895 se instalează un nou val de colonişti maghiari, proveniţi din toate părţile Ungariei. În această perioadă, până la primul război mondial, administraţia maghiară duce o politică de colonizare cu maghiari. În consecinţă, Cruceniul îşi dublează populaţia între 1880 şi 1920, trecând de 1.000 de locuitori. După 1921 satul primeşte numele românesc Cruceni. La inundaţiile devastatoare din primăvara anului 2005, satul a fost complet inundat şi a suferit importante pagube materiale.

Bibliografie. 

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Săcară, Nicolae, Bisericile de lemn dispărute din Banat, Editura Excelsior Art, Timişoara ISBN 973-592-074-3, p. 79
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 – 2002,

Sursă: Enciclopedia României

Proiectului de recuperare

Despre proprietar